Bogate niti tekstilne proizvodnje na Goriškem - Šrimpf Vendramin, Katarina (Izvestje, 2024)
Tekstilna industrija na območju slovensko-italijanskih stikov ima bogato, stoletja dolgo zgodovino. Zaradi strateške lege in naravnih virov, kot so reke in rodovitna tla, so se v teh krajih razvijale različne obrtne dejavnosti, med katerimi je imela tekstilna industrija pomembno vlogo. Mesta in vasi na tem območju so bili v različnih obdobjih ključni centri tekstilne produkcije. Tekstilna industrija pa še vedno igra vidno vlogo v lokalnem gospodarstvu in do danes ostaja eden od stebrov identitete lokalnega prebivalstva ter kulturne dediščine.