»Majhen je slovenski narod, ves slovenski narod je proletarec.« - Makorič, Urban (Izvestje, 2024)
Članek nudi pregled povezave Naših zapiskov in Henrika Tume od leta 1913 do 1914 (1922), in sicer predvsem na bazi njegovih objav ter ohranjenega arhivskega gradiva iz Zapuščinskega arhiva Henrika Tume, ki se nahaja na ZRC SAZU, Raziskovalni postaji v Novi Gorici. V članku izpostavljamo Tumova objavljena besedila, iz katerih je razviden kontekst njegovega idejno-političnega razvoja pred prvo svetovno vojno.