Razmišljanje o poučevanju in prikazovanju goriške zgodovine v današnjem času - Makuc, Neva (Izvestje, 2024)
Prispevek izhaja iz razmišljanja o zahtevni, a pomembni nalogi poučevanja ‒ in tudi na splošno prikazovanja ‒ zgodovine, zlasti na lokalni, deželni ali regijski ravni. Glede na kompleksnost zgodovine tega prostora ni presenetljivo, da strokovnjaki dajejo različne poudarke na nekatera zgodovinska dejstva. Glede pomena poučevanja zgodovine in učiteljev zgodovine velja spomniti na pomembno obletnico, in sicer na stoletnico smrti slovenskega medievista Franca Kosa (1853–1924), ki je deloval v Gorici.