Vzhajajoča operna zvezda Giuseppina Strepponi (1815–1897) v Gorici - Marušič, Monika (Izvestje, 2024)
Prispevek1 na kratko predstavi začetke glasbenega gledališča v Gorici in opiše delovanje mestnega gledališča Teatro di Società. Pod vodstvom mestne uprave, ki je bdela nad glasbenogledališkim dogajanjem v mestu, se je leta 1835 z naslovno vlogo v Donizettijevi operi Anna Bolena predstavila tudi pevka Giuseppina Strepponi. Sopranistka, ki je bila tedaj še na začetku svoje operne kariere, je kmalu zatem postala ena največjih italijanskih opernih pevk, pozneje pa tudi žena vodilnega italijanskega opernega skladatelja druge polovice 19. stoletja Giuseppeja Verdija.