Vegetacija, ekološki dejavniki in njihova soodvisnost v primeru cestnih brežin - Zelnik, Igor (Hacquetia, 2016)
Delo obravnava vegetacijo in ekološke dejavnike na cestnih brežinah ter njihove medsebojne vplive. Po standardni metodi je bila popisana vegetacija, analizirani so bili vzorci tal in temperatura. Metoda kanonične skladnostne analize (CCA) kaže na to, da na sestavo vegetacije najbolj vpliva vodni režim, ki je odvisen predvsem od naklona, ki določa količino prejetih padavin. Pomembna je tudi reakcija tal, ki so na splošno bazična in siromašna. Z metodo hierarhične klasifikacije in z deduktivno metodo smo popise uvrstili v 8 združb. Vegetacija je najbolj pestra na brežini z najslabšimi razmerami.