Dejanske razmere stenoendemične vrste Aristolochia merxmuelleri Greuter et E. Mayer 1985 po Natovem bombardiranju v vojni na Kosovem leta 1999 - Rexhepi, Ferat; Krasniqi, Elez (Hacquetia, 2015)
V članku je predstavljeno dejansko stanje stenoendemične vrste Aristolochia merxmuelleri Greuter & Mayer 1985 ki raste na Kosovu blizu gore Koznik, na levem bregu reke Mirusha (med krajema Llapçeva in Mrasor), na območju, kjer uspevajo grmišča na serpentinski matični podlagi na nadmorskih višinah med 400 in 600 m. Po vojni na Kosovu (1999) se pojavljajo mnenja, da je vrsta Aristolochia merxmuelleri zaradi vojne ogrožena na območju Malisheva in Drenice (www.ecology.co.yu/ecology/ebiljke.htm). Raziskava je pokazala dejansko stanje stenoendemične vrste Aristolochia merxmuelleri v obdobju med aprilom 2000 in aprilom 2003. Obenem so predstavljeni podatki, ki zanikajo vpliv na vrsto kot NATO ekocid.