VEGETACIJSKA PODOBA VRSTE CAREX ROSTRATA V SLOVENIJI - Martinčič, Andrej; Seliškar, Andrej (Hacquetia, 2015)
Avtorja obravnavata vegetacijsko problematiko vrste Carex rostrata v Sloveniji, ki povzroča, tako kot v drugih predelih srednje Evrope, precejšnje težave. Na podlagi floristične sestave lahko uvrstimo popise v štiri vegetacijske razrede. Najpogostejši so popisi iz montanskega pasu, napravljeni v mineralno bogatih nizkih barjih. Uvrstili smo jih v razred Scheuchzerio-Caricetea fuscae in v združbo Caricetum rostratae Osvald 1923 em. Dierssen 1982. Druga skupina popisov je bila napravljena na nekaterih visokih barjih v montanskem pasu. Vrsta Carex rostrata uspeva v ombrotrofnih razmerah, na močno zakisani šotni podlagi, skupaj z različnimi vrstami iz rodu Sphagnum in pretežno ombrotrofnimi vrstami. Ti popisi nedvomno spadajo v razred Oxycocco-Sphagnetea, opredelili pa smo jih kot samostojno združbo Carici rostratae-Sphagnetum. V nižinskih predelih, v evtrofnih močvirjih, prevladujejo v popisih vrste razreda Phragmiti-Magnocaricetea. Te popise uvrščamo v asociacijo Galio palustris-Caricetum rostratae ass. nova. Vrsta Carex rostrata pa uspeva tudi na mezotrofnih mokrotnih travnikih, ki po floristični sestavi spadajo v razred Molinio-Arrhenatheretea oziroma v red Molinietalia, vendar je njena pokrovnost nizka in ni dominantna vrsta.