Sintaksonomija robne vegetacije na Slovaškem v odnosu s sosednjimi območji – predhodna uvrstitev - Valachovič, Milan (Hacquetia, 2015)
V članku je predstavljen kratek pregled sintaksonov razreda Trifolio-Geranietea in primerjava z ostalimi deli Evrope. Prikazane so ekološke in strukturne posebnosti robne vegetacije, njena razširjenost s poudarkom na značilnostih posameznih rastlinskih združb. Izpostavljena je razširjenost robnih rastlinskih vrst in združb na nivoju zvez v povezavi z nadmorsko višino in nekaterimi fitogeografskimi aspekti. Pojavljanje na različnih nadmorskih višinah se povečuje od Skandinavije, kjer se sestoji ne pojavljajo višje kot 100 m, do visokih gorovij Balkanskega polotoka. Podobno kot v ostalih predelih srednje Evrope je optimum uspevanja na Slovaškem na nadmorski višini med 300 in 600 m. Obravnavano je tudi dejstvo, da so robne vrste v južni Evropi močno navezane na senčne gozdove oziroma vlažna rastišča, medtem ko se v severni pojavljajo na odprtih traviščih. Na Slovaškem je bil kmalu sprejet koncept dveh ločenih redov, podobno kot v ostalih srednjeevropskih državah z izjemo Madžarske. (Sub)kontinentalne kserofilne in mezofilne, tudi termofilne robne združbe reda Origanetalia vulgaris uvrščamo v zvezi Geranion sanguinei in Trifolion medii, ki prehajata druga v drugo. Acidofilne robove s subatlantsko razširjenostjo pa uvrščamo v poseben red Melampyro-Holcetalia z eno samo zvezo Teucrion scorodoniae.