Vrsta Viola pyrenaica Ramond ex DC v severnem delu Dinarskega gorstva (Trnovski gozd in Nanos, Slovenija) - Dakskobler, Igor; Peljhan, Jernej (Hacquetia, 2015)
V članku smo opisali nova nahajališča južnoevropske montanske vrste Viola pyrenaica v Julijskih Alpah ter v Trnovskem gozdu in pod Nanosom (severni del Dinarskega gorstva). Ugotavljamo, da ta vrsta na doslej znanih nahajališčih v Sloveniji uspeva na podobnih rastiščih kot drugod v Alpah in v gorovjih Balkanskega polotoka, predvsem na poraslem grušču, v kamnitih traviščih, na gozdnih robovih, v svetlih kamnitih gozdovih in v združbah visokih steblik na apnenčasti podlagi v submontanskem, montanskem in subalpinskem pasu (450 do 1600 m nm. v.). Floristično sestavo združb, v katerih uspeva, prikazujemo v štirih tabelah. V Trnovskem gozdu smo jo našli v različnih stadijih zaraščanja na traviščih iz asociacije Genisto sericeae-Seslerietum kalnikensis in v vrzelastih panjevskih sestojih črnega gabra in malega jesena, ki jih uvrščamo v asociacijo Seslerio autumnalis-Ostryetum carpinifoliae.