Steljniški gozdovi v jugovzhodni Sloveniji in na Hrvaškem - Šilc, Urban; Čarni, Andraž; Košir, Petra; Marinšek, Aleksander; Zelnik, Igor (Hacquetia, 2015)
S standardno Braun-Blanquetovo metodo smo vzorčili steljniško vegetacijo v jugovzhodni Sloveniji (Suha krajina, Bela krajina, Kočevsko) in na mejnem območju s Hrvaško. Popisno gradivo smo klasificirali s programom TWINSPAN in ločili dve asociaciji: Pteridio-Betuletum Trinajstić et Šugar ex Rauš et Matić 1994 in Molinio-Quercetum Šugar 1972. Obe združbi sta nastali zaradi intenzivnega steljarjenja. Prva uspeva na karbonatni podlagi, druga je vezana na silikatne kamnine, kar se odraža v floristični sestavi. Zaradi opuščanja steljarjenja sta obe združbi podvrženi progresivnemu sukcesijskemu razvoju in sta v tipični obliki vedno bolj redki in ogroženi.