Fitosociološke značilnosti rastlinskih združb z endemično vrsto Cyclamen fatrense - Kanka, Róbert; Turis, Peter; Chilová, Viktória (Hacquetia, 2015)
V članku so prikazane osnovne fitosociološke značilnosti združb z vrsto Cyclamen fatrense. Analizirali smo jih na podlagi 30 originalnih popisov. Glavno merilo pri izbiri popisnih ploskev je bil izbor čim širšega obsega rastišč s prisotno vrsto Cyclamen fatrense, na celotnem območju njenega pojavljanja, ki ga predstavljata gorovji Veľká Fatra in Starohorské vrchy. Rastišča smo izbirali tam, kjer ima vrsta največjo abundanco. S standardno srednjeevropsko metodo smo gozdne združbe uvrstili v asociacijo Carici albae-Fagetum Moor 1952 in združbe posek v asociacijo Epilobio-Atropetum bella-donnae R. Tx. 1931 em. 1950. Dodatno smo zbrali 18 objavljenih popisov z vrsto Cyclamen fatrense in jih vključili v rimerjave.