Halofitska vegetacija v jugovzhodni Bolgariji in ob obali Črnega morja - Tzonev, Rossen; Lysenko, Tatiana; Gussev, Chavdar; Zhelev, Petar (Hacquetia, 2015)
V članku so predstavljeni rezultati sintaksonomske analize zeliščnih fitocenoz slanih step, travišč in močvirij v jugovzhodni Bolgariji in ob južni črnomorski obali. Halofitska vegetacija je najbolj pogosta v nižini Tundzha in v velikih slanih jezerih ob obali Črnega morja, kjer slana tla zavzemajo velika območja. Večina obravnavanih sintaksonov je dobro znanih in splošno razširjenih v srednji in vzhodni Evropi (Salicornietum prostratae, Suaedetum maritimae, Juncetum maritimae itd.), nekaj pa je posebnih vegetacijskih tipov, ki jih predstavljajo endemične asociacije Petrosimonio brachiatae-Puccinellietum convolutae, Bupleuro tenuissimae-Camphorosmetum monspeliacae. Najbolj razširjena je združba, ki jo uvrščamo v asociacijo Diantho pallidiflori-Puccinellietum convolutae, za katero je značilna velika variabilnost v videzu in dominantni strukturi. Primerjava halofitske vegetacije iz Bolgarije je pokazala podobnosti z vegetacijskimi tipi, razširjenimi v vzhodnem Sredozemlju ter srednji in vzhodni Evropi.