Cyperus eragrostis Lam. – nova adventivna vrsta v flori Slovenije - Dakskobler, Igor; Vreš, Branko (Hacquetia, 2015)
+Cyperus eragrostis, vrsta, ki je doma v tropskih predelih Južne Amerike, se je pred približno desetimi leti naselila v izkop pri hiši Podsabotin 49 v Goriških Brdih. Od tam se je razširila na podobna okoliška ruderalna rastišča s hidromorfnimi tlemi, v obcestne jarke in na prodnate bregove Pevmice, ki je mejni potok med Slovenijo in Italijo. Po standardni srednjeevropski fitocenološki metodi smo preučili sestoje, v katerih uspeva skupaj z drugimi vlagoljubnimi in ruderalnimi vrstami. V njih prevladujejo značilnice razredov Bidentetea tripartitae, Filipendulo-Convolvuletea, Molinio-Arrhenatheretea, Stellarietea mediae in Galio-Urticetea. Cyperus eragrostis je nova adventivna vrsta v flori Slovenije. Prvič je bilo v Sloveniji zabeleženo njeno efemerno pojavljanje v Istri leta 2003 (pri Portorožu, verjetno v Sečoveljskih solinah) in kasneje še leta 2006 (Gračišče). Njena prisotnost v Podsabotinu in ob Pevmici ni zgolj prehodna (efemerna), temveč se je v okolju s toplim in razmeroma vlažnim submediteranskim podnebjem ta tujerodna vrsta že udomačila (naturalizirala).