Vrstna diverziteta epigeične favne pajkov matičnega Krasa - Gregorič, Matjaž; Kuntner, Matjaž (Hacquetia, 2015)
Matični Kras je apnenčasta planota jugozahodne Slovenije in severovzhodne Italije, obdana večinoma z območji fliša. Z vsesezonskim, kvantitativnim vzorčenjem smo ugotavljali vrstno pestrost površinske favne pajkov na Krasu. Na treh lokalitetah, razdeljenih v tri sukcesijske stopnje (travnik, zaraščanje, gozd), smo na podlagi pojavljanja vrst ugotavljali razlike v alfa in beta diverziteti. Med 24. V. 2005 in 20. VII. 2006 je delovalo skupno 90 etilenglikolskih pasti (10 na vsakem vzorčnem mestu), v katere se je ujelo 3681 odraslih osebkov pajkov, ki pripadajo 136 vrstam, 82 rodovom in 30 družinam. Med temi je 28 vrst prvič zabeleženih v Sloveniji. Diverzitete in abundance so bile najvišje na travnikih (95 vrst; 1563 osebkov), nato na zaraščanjih (81 vrst; 1047 osebkov) in v gozdu (64 vrst; 1071 osebkov). V primerjavi s predhodnimi vzorčenji na Dinarskem krasu je intenziteta vzorčenja v naši raziskavi (vsi podatki združeni) komaj zadovoljiva za oceno vrstne pestrosti površinske favne pajkov, intenziteta v predhodnih vzorčenjih pa popolnoma neustrezna. V naši raziskavi je bilo skupno vrstno bogastvo z neparametrično statistiko ocenjeno na 181 vrst, kar je 25 % več, kot smo jih zabeležili. Favna pajkov Slovenije, ki vključno s to raziskavo šteje 615 vrst, ostaja še vedno nepopolno poznana.