Sintaksonomija in ekologija rastišč gozdov srednje Italije - Tardella, Federico Maria; Vitanzi, Alessandra; Sparvoli, Daniele; Catorci, Andrea (Hacquetia, 2015)
Izvedli smo fitosociološko raziskavo gozdov v srednjem delu Umbrije (srednja Italija) z Braun-Blanquetovo metodo: 80 popisov smo uvrstili s klastrsko analizo. Obravnavamo devet gozdnih sintaksonov in opisali smo tri subasociacije (Erico arboreae-Quercetum cerridis lathyretosum veneti, Aceri obtusati-Quercetum cerridis arbutetosum unedonis in Cyclamino hederifolii-Quercetum ilicis quercetosum cerridis). Zbrali smo topografske (nadmosrska višina, ekspozicija, naklon, morfologija terena) in pedološke podatke (pH, tekstura in globina tal) in naredili sinekološko analizo sintaksonov. Za pojasnitev povezave med rastiščnimi dejavniki in rastlinskimi združbami smo naredili Canonical Correspondence Analysis. Rezultati kažejo, da so dejavniki tal (pH, tekstura in globina) in nadmorska višina glavni rastiščni dejavniki, ki pojasnjejo razširjenost rastlinskih združb v obravnavanem območju. Kombinacija topografskih dejavnikov (ekspozicija, morfologija reliefa in naklon) je odločilna za pojavljanje gozdnih sintaksonov v homogenih geopedoloških in bioklimatskih razmerah.