Vpliv spremembe gospodarjenja na cenološko sestavo severno jadranske pašniške krajine (Ćićarija, Hrvaška) - Vitasović Kosić, Ivana; Tardella, Federico Maria; Catorci, Andrea (Hacquetia, 2015)
Namen raziskave je bil ovrednotiti dinamiko severnojadranske pašniške krajine (Čićarija, Hrvaška) predvsem cenološke sestavo travniških združb. Posebej smo želeli ugotoviti: i) trenuten travniški mozaik s cenološkega vidika, ii) spremembe opuščanja gospodarjenja na vrstno sestavo travnikov s primerjavo podatkov o pašnikih, pridobljenih v preteklih desetletjih. Naredili smo 73 fitocenoloških popisov in za vsakega od njih smo pridobili podatke o višini, legi, nagibu, krajinski obliki in informacijo o gospodarjenju. Z multivariatnimi analizami smo ugotovili štiri vegetacijske tipe (Danthonio-Scorzoneretum villosae, Carici humilis-Centaureetum rupestris, združbo z dominantno vrsto Brachypodium rupestre in Anthoxantho-Brometum erecti), ki smo jih povezali s krajinsko obliko in načinom gospodarjenja. Primerjava sestave zgradbe travniških združb glede na sinsociološko pripadnost vrst med današnjimi in starejšimi popisi je pokazala, da trenuten način gospodarjenja (opuščanje gospodarjenja, nizka intenziteta paše in le občasna košnja) vodi v izgubo značilnih vrst pašnikov in travnikov na račun vrst razvitejših sukcesijskih stadijev in vrst ruderalnih rastišč.