Travišča s prevladujočim rumenkastim ovsencem (Trisetum flavescens) v submontanskih in montanskih predelih Slovenije - Petras Sackl, Tina; Kaligarič, Mitja; Ivajnšič, Danijel; Škornik, Sonja (Hacquetia, 2015)
V članku predstavljamo rezultate raziskave vegetacije travišč s prevladujočim rumenkastim ovsencem (Trisetum flavescens) v submontanskih in montanskih predelih Slovenije. V letih 2005–2007 smo popisali 91 vegetacijskih sestojev po standardni Braun-Blanquetovi metodi. Na osnovi multivariatnih analiz smo uvrstili travišča v dve asociaciji, in sicer v asociacijo Astrantio-Trisetetum (zveza Polygono-Trisetion) in asociacijo Pastinaco-Arrhenatheretum (zveza Arrhenatherion). Nadaljnja členitev na nižje sintaksonomske enote obeh asociacij je pogojena predvsem s stopnjo intenzivnosti upravljanja s travišči, z različnimi edafskimi razmerami in nadmorsko višino. Tako ločimo v asociaciji Astrantio-Trisetetum naslednje sintaksone: subasociacije -typicum, -buphthalmetosum in -trollietosum, v asociaciji Pastinaco-Arrhenatheretum pa: -typicum, -medicagetosum lupulinae in -lolietosum subass. nova. Predstavljene so floristična sestava asociacij, njune ekološke značilnosti in varstveni vidiki obravnavanih travišč.