Stepi podobna traviška vegetacija na hribih okoli jezer Vegoritida in Petron v severno centralni Grčiji - Pirini, Chrisoula B.; Tsiripidis, Ioannis; Bergmeier, Erwin (Hacquetia, 2015)
V članku opisujemo floristično sestavo in sinekologijo stepi podobnih suhih travišč, ki se pojavljajo v Natura 2000 območju v severni centralni Grčiji okoli dveh kraških jezer Vegoritida in Petron. Vzorčili smo 245 vegetacijskih popisov in jih analizirali s klastrsko in ordinacijsko analizo. Rastišče smo interpretirali s pasivnimi pojasnjevalnimi spremenljivkami, kamor smo vključili okoljske spremenljivke in indikatorske vrednosti. Na raziskovanem območju smo ločili štiri rastlinske združbe: Artemisia campestris-Dasypyrum villosum, Chrysopogon gryllus-Bothriochloa ischaemum, Satureja montana-Artemisia alba in Stipa capillata-Koeleria macrantha. Vse združbe smo uvrstili v razred Festuco-Brometea in red Astragalo-Potentilletalia. Lastnosti tal (reakcija tal) in mezo klimatski dejavniki (spreminjanje temperature vzdolž topografskih gradientov) so glavni dejavniki, ki vplivajo na floristične razlike med štirimi rastlinskimi združbami. V suhih traviščih najdemo številne vrste stepskih habitatov. V članku razpravljamo o reliktnem značaju stepi podobne vegetacije.