Vegetacija suhih travišč na prehodu med dvema biogeografskima regijama - Sopotlieva, Desislava; Apostolova, Iva (Hacquetia, 2015)
Različni klimatski in biogeografski vplivi na vegetacijo so pogojeni z geografskim položajem Bolgarije. V članku opisujemo vrstno raznolikost suhih travišč, ki se pojavljajo v prehodnem pasu med jugovzhodno Evropsko in Mediteransko biogeorafsko regijo in razkrivamo, ali obstajajo očitne razlike med sintaksoni v lastnostih tal, življenskih oblikah in horotipih. Podatkovni niz vsebuje 349 vegetacijskih popisov cevnic in mahov, vzorčenih v različnih polnaravnih zeliščnih vegetacijskih tipih. Z uporabo TWINSPAN metode smo klasificirali 176 popisov suhih travišč v osem asociacij in eno nerangirano združbo. V članku sta prvič opisani ena asociacija in dve subasociaciji. Statistično smo analizirali podatke o globini, vlažnosti in pH tal, vsebnosti humusa in skupnega dušika ter število različnih življenskih oblik in horotipov. Suha travišča v JV Bolgariji smo uvrstili v različne vegetacijske razrede na tem območju: združbe so podobne po vrstni sestavi in imajo podobno razmerje hemikriptofiti/terofiti ter Evroazijske/Mediteranske vrste. Suha travišča uspevajo na pretežno plitvih in suhih tleh, ki se med asociacijami malo razlikujejo v pH, vsebnosti humusa in vlažnosti tal.