Novi sintaksoni grmiščne vegetacije in združb pionirskih gozdov v Avstriji - Exner, Andreas; Willner, Wolfgang (Hacquetia, 2015)
V članku je 5 novo opisanih in tipiziranih asociacij: (1) Festuco rupicolae-Juniperetum sabinae, kamor uvrščamo suha, oligotrofna grmišča z vrsto Juniperus sabina v montanskem pasu centralnih Alp; (2) Balloto-Prunetum domesticae, (3) Sambuco nigrae-Aceretum negundo in (4) Balloto-Syringetum vulgaris, to so polihemerobne, termofilne združbe, ki uspevajo na potencialnih rastiščih listopadnih gozdov; (5) Calamagrostio villosae-Betuletum pendulae, kamor uvrščamo brezove gozdove na zmerno svežih rastiščih na silikatni matični podlagi v višjem montanskem do subalpinskem pasu, predvsem v osrednjih Alpah. Tri pionirske gozdne tipe smo provizorično uvrstili kot sintakson brez ranga: združba Avenella flexuosa-Betula pendula, združba Populus tremula-Betula pendula in združba Filipendula ulmaria-Betula pendula. Obravnavana je tudi sintaksonomska uvrstitev vseh asociacij in združb.