Asociacija Hacquetio-Fagetum Košir 1962 (Aremonio-Fagion) na Hrvaškem - Trinajstić, Ivo; Pavletić, Zinka (Hacquetia, 2015)
Na več lokalitetah v severozahodni Hrvaški (Velika Kapela, Samoborsko gorje, Cesargradska gora, Brezovica, Strahinjščica, Ivanščica) smo analizirali floristično sestavo asociacije Hacquetio-Fagetum. Na tem območju je zabeležena največja pogostost reliktnih, ilirikoidnih rastlinskih vrst. Ob tej priliki je prikazana tabela, narejena na osnovi 9 lastnih popisov (tabela 1). Z analizo floristične sestave smo ugotovili, da se v sestojih asociacije Hacquetio-Fagetum pojavlja 116 vrst. V posameznih popisih se pojavlja od 42 do 73 vrst oziroma 60 (59,8) povprečno. V vseh popisih se pojavljajo 4 vrste, v več kot polovici 37 vrst oziroma 25,3 % celotne floristične sestave. V samo enem popisu je 53 vrst ali 36,3 % celotne floristične sestave. V tabeli 2 je primerjalno prikazanih 63 popisov. Na osnovi teh podatkov obsega floristični sestav asociacije Hacquetio-Fagetum 202 vrsti.