Raznolikost suhih travnikov v hribovju Považský Inovec (Slovaška) – numerična analiza - Michálková, Daniela (Hacquetia, 2015)
V članku je prikazana numerična in ekološka analiza 128 objavljenih popisov kserotermne vegetacije hribovja Považský Inovec. Ugotovljene so štiri asociacije: Festuco valesiacae-Stipetum capillatae Sillinger 1930, Festuco pallentis-Caricetum humilis Sillinger 1930 corr. Gutermann et Mucina 1993, Poo badensis-Festucetum pallentis Klika 1931 corr. Zólyomi 1966 nom. invers. propos. in Minuartio setaceae-Seslerietum coeruleae Klika 1931 nom. mut. propos. Z numeričnimi metodami je avtorica ponovno preverila sinsistem asociacij suhih travnikov, ki so omenjene v fitocenološki literaturi. Opredelila je skupine značilnih vrst asociacij in značilnosti rastiščnih razmer. S povprečnimi Ellenbergovimi indikacijskimi vrednostmi so prikazani glavni ekološki gradienti, ki vplivajo na floristično sestavo vegetacije suhih travišč. Članek obravnava uvrstitev asociacij v višje sintaksonomske enote, nomenklaturo asociacij in njihovo ogroženost.