Komentar k višjim sintaksonom z belo jelko (Abies alba) v srednji Evropi: koncepti in nomenklatura - Kučera, Peter (Hacquetia, 2015)
Čeprav so se s problematiko klasifikacije gozdov bele jelke ukvarjali številni avtorji, pa je bilo najvplivnejše delo Braun-Blanqueta (Braun-Blanquet et al. 1939), ki je opisal podzvezo Abieti-Piceenion Br.-Bl. in Br.-Bl et al. 1939. Drugi pomembni koncept je predstavil Oberdorfer (1957) in kasneje leta (1962) ločil podzvezi Galio- Abietenion in Vaccinio-Abietenion. Glavna razlika je v sintaksonomski uvrstitvi gozdov bele jelke: po Braun- Blanquetu prisotnost (ali dominanca) ni posebej ovrednotena, saj so montanski gozdovi iglavcev za razliko od subalpinskih z značilnimi vrstami uvrščeni v podzvezo Abieti-Piceenion. Nasprotno je Oberdorfer uvrstil gozdove z visoko abundanco/dominanco bele jelke (Abies alba) in naravno odsotnostjo bukve (Fagus sylvatica) kot dva ločena sintaksona in nato členil montanske jelove gozdove glede na fitocenološke razlike. Ta dva osnovna koncepta so izmenično uporabljali številni avtorji, vendar ne vedno v skladu z izvirnimi opisi avtorjev. Zato je pomembno opozoriti fitocenologe na razlike med tema dvema sintaksonomskima konceptoma.