Vegetacija pragozdnega ostanka Strmec - Marinček, Lojze; Marinšek, Aleksander (Hacquetia, 2015)
Pragozdni ostanek Strmec se nahaja v južnem delu Slovenije, na Kočevskem, na nadmorski višini med 850 in 940 m. Njegova površina meri 15,55 ha. Znotraj pragozdnega ostanka smo naredili fitocenološke in pedološke analize, za celotno površino pragozdnega ostanka pa izdelali vegetacijsko karto. Sestoje, ki se pojavlja v pragozdnem ostanku uvrščamo v asociacijo Omphalodo-Fagetum var. geogr. Calamintha grandiflora z naslednjimi subasociacijami in variantami: -festucetosum altissimae, -galietosum odorati, -typicum, -mercurialetosum perennis, -phyllitidetosum, -neckeretosum crispae, -caricetosum albae subass. nova var. Neckera crispa var. nova in var. Helleborus niger var. nova. Matično kamnino sestavlja predvsem apnenec, na jugozahodnem delu pa se na manjši površini pojavlja dolomit. Najbolj pogosti tipi tal so rjava tla in pokarbonatna rjava tla ter rendzina na apnencu.