Dinamika in razširjenost neofitov v ruderalni vegetaciji območja Horná Orava (Severna Slovaška) - Medvecká, Jana; Jarolímek, Ivan; Zaliberová, Mária (Hacquetia, 2015)
Na podlagi raziskav ruderalne vegetacije območja Horná Orava v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in med letoma 2005 in 2007 smo sestavili seznam neofitskih vrst. Ugotovili smo triintrideset neofitov, ki pomenijo šest odstotkov celotne flore območja. Prikazali smo zemljepisni izvor, taksonomsko pripadnost, življenjsko dobo in obliko rastlin in status invazivnosti. Največji delež vrst je severnoameriškega izvora (49 odstotkov), so terofiti (49 odstotkov) in jih uvrščamo v družino Asteraceae (38 odstotkov). Večina neofitov je “ubežnikov” z vrtov in le nekaj jih je potencialno nevarnih za obravano območje, to so predvsem vrste Fallopia japonica, Impatiens glandulifera in Solidago canadensis. Ovrednotili smo tudi rastlinske združbe, v katerih se neofiti pojavljajo, in žarišča njihovega razširjanja. Neofiti so najbolj pogosti v združbah razreda Galio-Urticetea in še posebej zveze Senecionion fluviatilis. S primerjavo starejših in sedanjih podatkov smo napovedali trende v razširjanju tujerodnih rastlinskih vrst na območju Horná Orava. Število rastišč z invazivnimi vrstami se je očitno povečalo, prav tako smo opazili razširjanje vrst, omenjenih v literaturi kot invazivne z drugih območj.