Funkcionalni rastlinski znaki in ekološka strategija združbe označujejo posamezen stadij sekundarne sukcesije - Paušič, Andrej; Čarni, Andraž (Hacquetia, 2015)
Raziskava se ukvarja s spreminjanjem funkcionalnih rastlinskih znakov, ekoloških značilnosti vrst in ekološke strategije združbe skozi posamezne stadije zaraščanja pašnikov v odvisnosti od časa opustitve kmetijske rabe (TAA). V raziskavi smo uporabili multivariatno DCA analizo in opazovali položaj florističnih popisov v DCA prostoru in jih korelirali s TAA. Izračunali smo Spearmanov korelacijski koeficient med pojavnostjo posameznega rastlinskega funkcionalnega znaka in TAA. Nizkorastoče zeliščne vrste s sklerofilnimi listi in cvetovi rumenih in rdečih barv so prevladujoč tip rastlin na pašnikih. V gozdovih prevladujejo vrste z deljenimi, hidro ali mezomorfnimi listi in s svetlejšimi (belimi) cvetovi. Delež hamefitov se v združbi po opustitvi kmetijske rabe močno poveča (proces zaraščanja). V sklenjenem gozdnem sestoju je opazen večji delež zeliščnih vrst, ki se razmnožujejo vegetativno (zarodni brstiči ipd.). Omenjene zeliščne vrste privabljajo opraševalce največkrat s cvetnim prahom. Ekološka strategija celotne združbe se preko sekundarne sukcesije spreminja. Na pašnikih prevladujejo stres-toleratorji. Po desetih letih ima združba strategijo kompetitor/ stres tolerator, po dvesto letih pa kompetitor-kompetitor/ stres tolerator.