Artemisia santonicum subsp. patens na Slovaškem: žalostna zgodba o obligatnem halofitu na severnem robu razširjenosti - Dítě, Daniel; Eliáš jun, Pavol; Melečková, Zuzana (Hacquetia, 2015)
V članku smo obravnavali historično in trenutno razširjenost obligatne halofitske vrste Artemisia santonicum subsp. patens na Slovaškem med leti 2001 in 2012. Vrsta se pojavlja v nižinah Podunajská nížina in Východoslovenská nížina; skupno smo našli 35 rastišč. Podatki o pojavljanju v nižini Záhorská nížina so napačni. Število rastišč se je v zadnjem času občutno zmanjšalo in pojavljanje vrste smo potrdili samo na 17 lokalitetah. Večina (16) je iz Podunajská nížina in samo ena iz Východoslovenská nížina. Na podlagi naših podatkov takson Artemisia santonicum subsp. patens uvrščamo med ogrožene (EN A2ac+4c) vrste slovaške flore na podlagi IUCN kategorij in kriterijev, saj je bilo uničenih 50% rastišč in tudi napovedi za preživetje trenutnih populacij so neugodne.