Ohranitvena vrednost, gospodarjenje in obnova evropskih pol naravnih odprtih krajin - Carboni, Marta; Dengler, Jürgen; Mantilla-Contreras, Jasmin; Venn, Stephen; Török, Péter (Hacquetia, 2015)
Večino pol naravnih odprtih habitatov v Evropi tradicionalno vzdržuje s svojim delovanjem človek, kot na primer s pašo ali košnjo, in tako preprečuje zaraščanje z lesnato vegetacijo. Ti habitati so biodiverzitetno zelo bogati z rastlinskimi in živalskimi vrstami, vendar tudi močno ogroženi zaradi intenzifikacije kmetijstva in opuščanja obdelave. V uvodu želimo predstaviti posebno številko revije, ki jo je vzpodbudila Evropska skupina za suha travišča (EDGG) na konferenci Open Landscapes (Hildesheim, 2013) in na 11. srečanju skupine (Kulikovo Pole, 2014). Predstaviti želimo trenutni varstveni status, pomen in raziskave pol naravnih odprtih habitatov v Evropi in zbrane članke v posebni številki. Ti članki obravnavajo širok nabor različnih pol naravnih odprtih habitatov, med njimi gozdne pašnike, resave, stepe, pol suha in suha travišča palearktične regije in obravnavajo metode njihove presoje, njihovo ogroženost, gospodarjenje in obnovo. Zaključimo lahko, da moramo poleg vegetacijskih popisov upoštevati tudi številne živalske vrste, abiotske dejavnike, načine gospodarjenja, ekosistemske usluge in modeliranje predvidenih možnih prihodnjih scenarijev, če želimo zagotoviti njihovo ohranjanje in spremljanje sprememb. Predlagamo tudi, da nosilci odločanja podprejo prizadevanja za ohranjanje odprtih habitatov v Evropi z obravnavanjem tako velikih izzivov kot je zaraščanje z lesnato vegetacijo. Prepričani smo, da bo posebna številka prispevala k boljšemu razumevanju ekosistemskih funkcij in omogočila ohranjanje biodiverzitete in gospodarjenje spol naravnimi odprtimi habitati.