Svetovi kot transcendentalne in politične fikcije - Benčin, Rok (Filozofski vestnik, 2024)
Članek na podlagi raziskave ideje, ki jo najdemo pri nekaterih sodobnih filozofih, da mnoštvo svetov ni več zgolj možno, kot je bilo za Leibniza, ampak dejansko določa naše izkustvo realnosti, predlaga razumevanje svetov kot transcendentalnih struktur, ki uokvirjajo ontološko mnogoterost. V članku trdimo, da takšna pomnožitev dejanskih svetov implicira, da moramo danes koncept sveta dojemati kot fikcijsko kategorijo, s čimer svetotvorni mehanizmi književnosti postanejo relevantni za razumevanje sodobne izkušnje realnosti. Prvi del besedila razpravlja o Leibnizevem, Deleuzovem in Badioujevem pojmovanju mnogih svetov skozi strukturne razlike in podobnosti med možnimi in fiktivnimi svetovi. Medtem ko Deleuze aktualizira možne svetove, Badiou aktualizira fiktivne. Drugi del raziskuje svetove kot politične fikcije, ko se skozi Rancièrovo definicijo politike kot konflikta med svetovi vrača h Kantovem pojmovanju kozmopolitizma. Rancièrova artikulacija političnega disenza v fikcijskih in narativnih terminih meče novo luč na Kantov opis kozmopolitizma kot vidika, ki nam kaže zgodovino kot romaneskno pripoved.