Proti biopolitiki onstran življenja in smrti: virus, življenje in smrt - Čerkez, Toni; Gramc, Martin (Filozofski vestnik, 2022)
Z analizo prispevka Giorgia Agambena o ukrepih italijanske vlade v prvem valu epidemije virusa COVID-19 avtorja trdita, da COVID-19 predstavlja meje klasične logike biopolitične in tanatopolitične analize; zahteva nov konceptualni okvir. Izbruh COVID-19 je primer zoontične globalizacije, v kateri je človeška vrsta kot biološki in geološki akter le ena izmed mnogih vrst, ki vplivajo na biološke in geološke procese na Zemlji in tako predstavlja izziv humanističnim konceptualizacijam politike. Tu je vloga človeka decentralizirana, ker virus misliva kot enega izmed akterjev, ki vplivajo na vladanje v politični sferi. Trdiva, da je virus epitom nevladljivega – entiteta ali široko zastavjen zgodovinski izziv, ki ne more biti podvržen obstoječim načinom vladanja – ker obstaja v mejnem prostoru in se nahaja med ontološkimi izvori dominantnega načina vladanja: bios (življenja) ter geos (neživljenja), ter jim predstavlja izziv zgolj s tem, da obstaja. Črpajoč iz del Ghassana Hagea, Nilsa Bubandta, Elizabeth Povinelli in Donne Haraway, prevprašujeva meje biopolitike in diagnosticirava teoretske probleme, ki izvirajo iz delitev: narava vs. kultura, življenje vs. neživljenje, zakoreninjenih v obstoječih socialno-političnih paradigmah. Raje kot da bi podala dokončni odgovor o vlogi virusa kot ne-človeškega akterja v politični sferi, zastavljava vprašanja, zakaj in kako je pomemben.