Dialektika formalizacije - Germek, Magdalena (Filozofski vestnik, 2022)
V članku raziskujemo misel francoskega filozofa Alaina Badiouja z vidika oznake, ki jo po našem mnenju posebej natančno povzame: dialektika formalizacije. Osrednja teza besedila je ta, da lahko Badioujevo doktrino štirih postopkov resnice (politiko, znanost, ljubezen in umetnost) razumemo kot doktrino o dialektični realizaciji nove in univerzalne forme v svetu. Dialektika formalizacije naznanja dvojni postopek, in sicer avtonomni in ustvarjalni postopek proizvajanja nove resničnostne forme v svetu, ter vzpostavitve kontinuitete v diskontinuiteti. Poleg tega pa besedna zveza dialektika formalizacije zastopa sintetično idejo, ki povezuje zrela Badioujeva dela s tistimi, ki so nastala konec 60. let. Čeprav v obdobju med 60.–70. leti še ne obstajata koncepta subjekta in resnice v pomenu kot jih Badiou razume danes, je možno zastopati tezo, da je med zgodnjim Badioujevim konceptom formalizacije in kasnejšim konceptom generične procedure resnice neodpravljiva povezanost. To idejo kontinuitete bomo poskušali opravičiti z Badioujevo skovanko dialektika formalizacije.