Elementarno peirceovsko in kategorijsko teoretsko branje Biti in dogodka, Logik svetov in Imanence resnic - Zalamea, Fernando (Filozofski vestnik, 2020)
V pričujočem članku predstavimo braje Badioujeve trilogije L’Être et l’événement (1988), Logiques des mondes (2006), in L’Immanence des vérités (2018), pri čemer izpostavimo matematične povezave z deli Cohena, Grothendiecka in specialistov za velike kardinale. Ponudimo sintetični pogled na te povezave, pri čemer sledimo natančnim prehodom v Bdioujevem delu, zato da bi se potem obrnili h kategorijsko teoretski in peircejevski perspektivi, ki jo obravnavamo, zato da bi natančneje opredelili več dialektik, ki so dejavne v trilogiji, na koncu pa opozorimo na nekaj odprtih problemov.