Heglovo povnanjenje – zapiski o aktualizaciji kenoze - Völker, Jan (Filozofski vestnik, 2020)
Članek bere predgovor k Fenomenologiji duha kot razgrinjanje prvega kroga v razvoju duha. Prične z razočaranjem, ko se ovemo nemožnosti branja besedila po vzoru običajnega razumevanja običajnih pomenov. V nasprotju s takim branjem, bi bilo treba spekulativno predstavitev pisati med tem, ko jo beremo. Filozofija se dogaja ravno v tej aktualizaciji spekulativnega, Hegel pa se v besedilu ne pojavi kot njegov avtor, temveč kot mesto spekulativnega, v katerem sam tudi izgine. Ta prvi krog ustvari model za razvoj duha, v katerem se aktualizira teološka oblika kenoze. Duh se izprazni in se aktualizira kot povnanje in nas tako usmerja onkraj Heglovega besedila v druga besedila, zato da bi na drugih mestih našel svojo dejansko predstavitev.