Vološinov, Thackeray in entimem - Lecercle, Jean-Jacques (Filozofski vestnik, 2020)
Namen članka je oživiti filozofijo jezika sovjetskega jezikoslovca Valentina Vološinova z vrnitvijo k njegovemu konceptu izjave kot entimema. Pomen izjave ni v celoti določen z jezikovnim sistemom, ampak je odvisen od njene umestitve v družbeno situacijo. Toda pomen ni zrcalna, ampak prelomljena podoba situacije, s čimer spodbuja vrednotenja. Esej analizira nekaj takšnim entimemov (slovnični primer, oglas, komikova šala), dokler ne pride do literature in definicije realizma forme namesto vsebine, lomljenja namesto zrcaljenja, primere pa najde v Thackerayevih delih.