Adorno: humorist, sebi navkljub - Birnbaum, Antonia (Filozofski vestnik, 2020)
Kakšen uvid dobimo, če postavimo Adorna »poleg samega sebe«? Humoristična težnja v slovitem eseju Theodorja W. Adorna in Maxa Horkheimerja o kulturni industriji osvetli nekategorične modalnosti, sposojene iz avantgard in psihoanalize, ki razgradijo Kantove domnevno nespremenljive apriorne koncepte: parcialnosti strojno gnane montaže, alegorizacijo. Ta težnja odpira razsrediščevalne posledice za mišljenje drugega subjekta, onstran logike dvoma in melanholične jouissance, ki ga blokirata.