Od sledi komunizma do otočkov komunizma: ponovni pretres Althusserjevih metafor - Sotiris, Panagiotis (Filozofski vestnik, 2020)
Obljube komunizma, sledi komunizma, orisi komunizma, otočki komunizma: Althusserjeve metafore komunizma, ki se pojavijo na obrobju obstoječih družbenih oblik, opozarjajo na pomembna odprta vprašanja za vsak ponovni razmislek o strategiji za komunizem: Ali je komunizem zgolj politični projekt, ali predstavlja politično obliko postkapitalistične družbe, ali pa je projekcija, elaboracija in razširitev družbenih oblik, ki se že pojavljajo v sodobni kapitalistični družbi kot rezultat kolektivnih bojev, uporov in eksperimentiranj, ki razkrivajo kolektivno domiselnost subalternih razredov in skupin? Je lahko politični projekt radikalne družbene preobrazbe zgolj posplošitev dinamik, ki se pojavlja v sodobnih družbenih dinamikah? Kako lahko mislimo politično in organizacijsko delo, ki je potrebno, da te elemente preobrne v nove družbene oblike? Namen tega prispevka je predstaviti poskus ponovnega premisleka tenzij v Althusserjevem mišljenju o komunizmu, ki se pojavlja na obrobjih ali v vrzelih kapitalistične družbe.