Althusser, Machiavelli in PCF - Morfino, Vittorio (Filozofski vestnik, 2020)
V pričujočem članku obravnavam temeljne značilnosti zgodovinskega razvoja Althusser-jevega branja Machiavellija. Pričnem s ciklom predavanj iz leta 1962, nadaljujem s predavanji iz leta 1972–76, ki so objavljena pod naslovom Machiavel et nous, s spisi iz let 1977–78 ter sklenem s spisi, ki so bili napisani v osemdesetih letih. Pokažem, da moramo zavrniti vsako teleološko branje, ki vidi v zadnjih spisih končno razkrito resnico poti Althusserjevega branja Machiavellija (ali, narobe, tj. pot kot izprijenje izvorne resnice) in namesto tega predstaviti tezo, da s pomočjo lika Machiavellija Althusser teoretsko preoblikuje svoj odnos do Partije.