Transformacijski problem kot problem fetišizma - Lange, Elena Louisa (Filozofski vestnik, 2019)
V zadnjih desetletjih so se znotraj marksistične teorije razcvetele kritične razprave in celo zavrnitve delovne teorije vrednosti, Marxovega osrednjega teorema. Ti pristopi spregledajo Marxovo metodo kritike fetišizma, za katero delovna teorija vrednosti predstavlja ključno hevristično orodje. Celo pristopi, ki poskušajo ohraniti Marxovo delovno teorijo vrednosti navkljub njenemu verjetno največjemu izzivu – transformaciji vrednosti v produkcijske cene – pogosto ne upoštevajo kritike fetišizma, povezane s pojmi stroškovne cene in profita. Namesto tega prikazujejo kvantitativno skladnost vrednosti in cen, s čimer trdijo, da je problem njune transformacije povsem odveč. Trdimo, da kvantitativni »dokaz« ne upošteva kvalitativnega problema, povezanega s »prelomom« med vrednostjo in ceno, in s tem epistemološkega uvida, ki ga ta omogoča – uvida, za katerega se zdi, da se ga niti sam Marx ni popolnoma zavedal.