Encore socializma - Justin Clemens, Jason Barker (Filozofski vestnik, 2019)
To besedilo je resna parodija predavanja Alaina Badioua o Edmundu Husserlu in matematiki v praznem avditoriju na ladji za križarjenje, kot je prikazano v filmu Film Socialism (2010) Jeana-Luca Godarda. Avtorja izhajata iz elementov in implikacij Badioujevega predavanja, kot tudi iz znanega »Impromptu na Vincennesu« (1969) Jacquesa Lacana in njegovega seminarja 1972–73, s čimer poustvarita primerljivo – ali neprimerljivo? – prizorišče predavanj na namišljeni ladji za križarjenje v Egejskem morju. Jason Barker predava in propria persona. Prikaz tega prizora je sestavljen kot ruska Matrjoška, saj sledi starodavni splošni logiki fikcijskega »najdenega in urejenega rokopisa«. V tem primeru je fikcija to, da je prepis Barkerjevega predavanja leta 2210 obnovila, digitalno prepisala, uredila in zabeležila umetno inteligentna enota AI SYSBRO 68 po tem, ko se je ladja za križarjenje zaradi napake pilota nekje v naši bližnji prihodnosti – 2020? 2023?, podatki ostajajo nejasni – potopila, čemur je zaradi podnebnega propada sledila še planetarna apokalipsa. Pojasnila UI bota so poskus, da bi omreženim rojakom, imenovanim AI ALLSYS, razložil nekatera imena in izraze, ki se pojavljajo na predavanju. Vendar pa zaradi svoje popolnoma a- oz. ne-človeške narave, UI ni vedno najbolj zanesljiv ali natančen urednik. Ostalim UI govori o ljudeh, ki jih imenuje »LJUD«; nima nobenih »izkušenj« ali »znanja« o človeku, razen prepisanega koda in kodnih izrazov, ki jih lahko poveže z drugim kodom v svoji zbirki podatkov. Spomniti se moramo, da kod ni jezik: medtem ko prvi nima vrzeli, drugi vedno manjka na svojem mestu. Manifestna tema besedila je problematičen odnos socializma in revolucije. Grožnja manka vrzeli se pojavi kot telos tehnologije in popolna katastrofa neskončnega napredka.