»Nekaj ostaja neizrečeno«: o metonimični ontologiji platonske chore - Montebugnoli, Anna (Filozofski vestnik, 2019)
V Platonovem delu koncept chore predstavlja posebno filozofsko zagato. V Timaju je uveden kot pojasnilo cikla transformacije elementov, predstavlja pa hibridno naravo, ki združuje pojma prostora in materije. Običajno zagato chore rešujejo tako, da prevedejo njen nerazločen značaj v jasno definiran filozofski koncept ali niz med sabo logično povezanih konceptov. S konceptualnimi orodji mišljenja razlike si raziskava namesto tega prizadeva analizirati jo kot funkcijo, natančneje rečeno kot onto-lingvistično funkcijo, s katero orišemo proces tkanja realnosti, ki je zmožen konkurirati tistemu, ki ga opravljajo ideje in logos. Na ta način želimo v članku sledeč Platonovemu tekstu tudi razbrati člene serije, ki bi se razlikovala od tradicionalne episteme-logos-eidos in bila vpeta v lingvistični mehanizem sintaktične kombinacije, v posebno ontologijo, kot jo oriše chora, in v estetsko naravo te onto-lingvistične kompozicije.