Državljanska vojna podob. Politične tragedije, politične ikonografije - Toscano, Alberto (Filozofski vestnik, 2018)
Članek preučuje umeščenost državljanske vojne znotraj nedavnih razprav o politični ikonografiji. Prične z dvema nedavnima teoretičnima in kuratorskima intervencijama v umetnostno zgodovino T. J. Clarka in Georgesa Didi-Hubermana, ki krožita okoli vprašanja tragedije, preizkušata meje tragedije kot miselnega okvira politike podob in zoperstavlja Clarkovo in Didi-Hubermanovo analizo nedavnim ponovnim branjem Picassove Guernice Carla Ginzburga. Članek nato spelje temo državljanske vojne do samih začetkov moderne politične misli s kritičnim raziskovanjem nekaterih nedavnih branj slike na platnici Hobbsovega Leviathana, predvsem tistega, ki ga je predlagal Giorgio Agamben v svoji knjigi o paradigmi državljanske vojne. Članek se sklene z refleksijo negativne politične ikone, ki v očeh mnogih tako kristalizira kot obsoja vstajniška gibanja v Italiji poznih 70ih let 20. stoletja.