Inercija krize - Troha, Tadej (Filozofski vestnik, 2017)
Članek se osredotoča na vprašanje ekološke krize. Izhaja iz hipoteze, da slednja ni le ena od treh bistvenih dimenzij aktualne krize, temveč je tista, zaradi katere je aktualna kriza sploh prva dejansko sistemska kriza kapitalizma. Po priključitvi ekološke dimenzije kriza ni več le kriza konkretnega družbenega sistema, temveč je kriza, ki ta konkretni sistem prerašča, je kriza, ki modificira družbeni sistem kot tak ter ga neločljivo preplete z dinamiko naravnega sistema. Ekološka kriza je doslej brez dvoma najresnejši simptom kapitalizma. A ker so njegovi posegi v okolje sprožili in še naprej sprožajo nepovratne procese (procese, ki se bodo določen čas nadaljevali tudi po odpravi vseh vzrokov zanje), je jasno vsaj eno: kapitalizem bo v formi svojega simptoma neznano dolgo obstajal tudi po svojem lastnem koncu.