Materializem nesmrtnosti v Badioujevih Logikah svetov - Stanimirović, Magdalena (Filozofski vestnik, 2016)
Teorija svetov je projekt, ki se ukvarja z logičnimi konfiguracijami svetov, novo teorijo objekta in razmerji med objekti v svetu. Logika kot specifična racionalnost pojavljanja biti kot biti omogoča samostojnost in inteligibilnosti singularnih svetov. Teorija svetov je nefleksibilna in negibljiva, zaradi česar je radikalno ločena od teorije spremembe. Vendar pa se postavlja vprašanje, na kakšen način lahko sama materialnost postane nekaj več kot le »telesa in govorice«, in na kakšen način lahko končnost in statičnost svetovnega postaneta nosilca večnosti in radikalne spremembe. Če ostanemo znotraj teorije svetov, se pojavi problem, kako je lahko svet nosilec spremembe, če sam ni njen vzrok? Skratka, kaj se dogaja s svetom, ko hoče nesmrtnost postati materialna?