Formacija psihoanalitika in Lacanova šola - Žerjav, Ana (Filozofski vestnik, 2016)
V zgodovini psihoanalize je bila formacija psihoanalitika vse do Lacanove intervencije v šolsko polje v šestdesetih letih podrejena formalnim pravilom didaktične analize. Lacan je pojem didaktike, povezan s produkcijo vednosti v psihoanalitičnem procesu, privedel do koncepta. Psihoanalitično prakso je povezal s formacijo analitika in s šolskim poljem ter vpeljal tako imenovano doktrino prehoda analizanta v analitika. Prehod je bil zasnovan kot postopek prenosa v analizi proizvedene vednosti, kolikor se le-ta dotika realnega. Kasneje se je Lacan oddaljil od strogo didaktične koncepcije prehoda ter formacijo analitika povezal z afektom zadovoljstva kot subjektovim odgovorom na srečanje z realnim. V tej doktrini postane ključni moment psihoanalitikove formacije transformacija, in ne ukinitev simptoma, ki nastopi kot rezultat analitičnega procesa.