Present Perfect, ali čas postsocializma - Pupovac, Ozren (Filozofski vestnik, 2016)
Kakšno je specifično pojmovanje zgodovinskega časa, ki se je vzpostavil s t.i. postsocialističnim stanjem? Teza pričujočega članka je, da je mogoče postsocialistični čas, predvsem pa njegova lastna konstrukcija aktualnosti, pojmovati kot dovršni sedanjik (present perfect). Present perfect pomeni dvoje: 1. pojmovanje sedanjosti, ki jo popolnoma obvladuje preteklost; 2. pojmovanje zgodovinske spremembe, ki je dojeta kot neskončno izpopolnjevanje obstoječega. Ti dve subjektivni usmeritvi zgodovinskega časa v postsocializmu ustrezata prevladi nacionalističnih ideologij oziroma neoliberalnih liberalnodemokratskih idealov. Present perfect je v obeh inačicah obskurantistični čas: čas, ki zamrači našo subjektivno dispozicijo, ko gre za kolektivno obvladovanje zgodovine, in hkrati čas, ki zamrači egalitarno politično konstrukcijo same sedanjosti kot neskončno odpiranje in prekinitev v zgodovini.