Kdaj je »kopernikanska« revolucija postala znanstvena revolucija? - Ule, Andrej (Filozofski vestnik, 2016)
Moramo razlikovati med znanstveno revolucijo, ki se je navezovala na Kopernikovo delo in na kulturno-ideološke spremembe, ki so spremljale in uokvirjale to revolucijo. »Kopernikanska« revolucija je bila spočetka sestavni del kulturno-ideoloških sprememb ob koncu renesanse, toda šele s Galilejem in Keplerjem je postala znanstvena revolucija. Bila je prva znanstvena revolucija, ki je inavgurirala internalno dinamiko razvoja znanosti. Nujni pogoj zanjo je bila vključitev konsistentne fizikalne dinamike v astronomijo. To se je zgodilo šele s formuliranjem Keplerjevih zakonov in Galilejevih postulatov relativnih gibanj, zakona vztrajnosti in prostega pada, ki veljajo za vse fizično vesolje.