Grossetestov spis De luce in začetki moderne znanosti - Kodelja, Ingrid (Filozofski vestnik, 2016)
Skozi analizo Grossetestovega dela De luce (O svetlobi) prispevek raziskuje razmerje med srednjeveško in zgodnjo moderno znanostjo. Skuša odgovoriti na vprašanje, ali so originalni prispevki srednjeveške znanosti in v tem kontekstu De luce v tolikšni meri anticipirali začetke moderne znanosti, da se je le-ta pozneje pokazala za manj revolucionarno. V De luce namreč najdemo dve važnejši odstopanji od aristotelskega fizikalnega sistema: prepričanje, da je realnost matematična in da je materija ena oziroma enotna v vesolju.