Moderni mit—primer Kitajske - Jianjiang, Wang (Filozofski vestnik, 2016)
V članku trdimo, da je bila pogosta ocena o negativnem vplivu globalizacije na nacionalno kulturo in estetiko pretirana ter v opreki z dejstvi, saj v resnici negativne in pozitivne posledice globalizacije koeksistirajo, nenazadnje zato, ker se različni politični sistemi v različnih deželah in v regijah teh posameznih dežel odzivajo nanjo različno. Kitajska ima dolgo zgodovino močne asimilacijske sposobnosti, kar pa ne pomeni, da ne more postati predmet asimilacije. Po avtorjevi oceni sta tako globalna amerikanizacija kot globalna sinizacija neutemljena moderna mita. Globalizacija in antiglobalizacija sta kot sulica in ščit, sta enotnost nasprotij drug drugega v iskanju kulturnega samorazvoja. Za majhen in šibek narod brez zaščite pomeni privzeti globalizacije asimilacijo. Za Kitajsko pomeni multikulturno preureditev s kitajsko kulturo kot glavnim korpusom.