O vlogi znanosti pri Deleuzu - Vatovec, Matej T. (Filozofski vestnik, 2016)
Avtor v članku razmišlja o vlogi, ki jo Gilles Deleuze in Félix Guattari dajeta trem poljem kreacije: filozofiji, znanosti in umetnosti. Sprva skuša vzpostaviti primerjavo med Deleuzovo filozofijo in topologijo ter na podlagi te vzporednice ugotoviti, kako sta lahko filozofija in znanost enakovredni (kako lahko delujeta na podoben način). Iz primerjave filozofije in znanosti pa pride do zaključka, da je Deleuzova in Guattarijeva percepcija nekoliko omejena, kajti znanost ne utegne delovati politično, kar pa je po avtorjevem mnenju ključna stična točka polj kreacije. Tako se v zaključku znajde zgolj še s parom, ki ga sestavljata filozofija in umetnost, edini polji osvobajanja, ki sta še na voljo v arzenalu.