V ozadju filozofije - Stanimirović, Magdalena (Filozofski vestnik, 2016)
Filozofija ima svoje ozadje. Na podlagi analize Badioujevega Drugega manifesta za filozofijo, ki jo razvijamo ob pomoči umetniških rekonstrukcij Badioujevih shem slikarke Monique Stobiena, pridemo do spoznanja, da je to ozadje fenomenološko obarvano. Ozadje filozofije je nosilec principa fenomenologičnosti, mesto želje filozofije po svetu, orientacija filozofije k svetu, in konstitutivni moment manifestacije filozofije, skozi katerega se manifestirajo heterogeni, a vseeno filozofski koncepti. Skozi analizo koncepta pogojene filozofije v besedilu pridemo do pojmovnega para praznine in pojavnosti (praznega mesta Resnice in ideje orientacije k svetu), prek katerega poskušamo razumeti kaj (dobesedno) pomeni konceptualna realizacija filozofije. Realizacija konceptov terja neko »rastlino« pojavljajočega se, ki pod znakom Resnice lahko udejanja filozofske koncepte. Mesto te rastline je V ozadju filozofije.